Upplevelserikt stormöte på Isegran

Detta inlägg postades i Tidigare i projektet den av .

“En februaridag i regn och snö anlände vi till ön Isegran i Fredrikstad. Vi möttes av vackra gamla byggnader från 1600- och 1700-talet. Vid bryggorna låg segelfartyg i vintervila med master i siluett mot himlen”. Ulla Magnusson Lindbom, konstnär, om första mötet med Isegran på stormötet inom projektet Business to Heritage.

Inom B2H har vi regelbundna stormöten där projektdeltagare från Lysekil och Fredrikstad träffas för att utbyta erfarenheter, lära av varandra och inspireras tillsammans. Fredrikstad var värd den här gången och bjöd oss att verkligen uppleva arenan Isegran.

 

             

Trots snöblask, Isegran är nog framförallt en sommarupplevelse, möts vi av stor värme. Här träffar vi människor som är genuina och kunniga, som verkligen har en intressant historia att berätta. En maritim historia som visserligen härstammar från 1600-talet men som de tagit med sig in i samtiden. För här byggs det träbåtar för fullt. Plusskolan utbildar unga till båtbyggare, de som ska förvalta arvet vidare i framtiden. Maritimt centrum både bygger och restaurerar träbåtar varav den äldsta är från 1700-talet! Det doftar tjära och trä, och ett brinnande intresse för träbåtar som känns i varje verksamhet vi har glädjen att besöka.

Isegran är ett eldorado för alla båt- och historiskt intresserade, och för andra erbjuds annat som god mat och olika kulturevenemang. Fortfarande är arenan under utveckling, men visst bådar det gott för framtiden.

Dag ett var det alltså fältstudier som gällde för konferensdeltagarna. Andra dagen var mer teoretisk då vi fick lyssna på ett föredrag om upplevelsedesign med Ann-Jorid Pederen.

Med oss hem till Lysekil tar vi nu en hel del ny kunskap och framförallt inspiration att använda för när vi tittar på vår upplevelsearena – Havsbadsområdet. Säkerligen har nya idéer redan börjat gro hos deltagarna som på sikt kanske blir produkter att uppleva i Havsbadsområdet.

På onsdag 19 februari samlar projektet till en workshop för att jobba vidare med området. Helt enkelt slå våra kloka huvuden ihop om mjuka frågor som värdegrund, men också konkreta saker vi kan göra gemensamt för ett mer attraktivt Havsbadsområde till sommaren.

Jag kommer inte bli förvånad om det i detta arbete kommer refereras både och två gånger till upplevelserna på Isegran…