Dokumentärserie in making

Detta inlägg postades i Tidigare i projektet den av .

Just nu jobbar dokumentärfilmsföretaget Pensionat Granliden Produktion stenhårt med att hitta gömda kaparhistorier från bohusländska kusten. Målet är att arbetet ska resultera i en serie kortare dokumentära avsnitt med människor som bär med sig berättelser från kapartiden.

Annelie Olsson äger Pensionat Granliden Produktion och är dokumentärfilmsproducent och regissör, till sin hjälp har hon Kristoffer Lind, fotograf och Staffan Dahl, kompositör.

Letar vinklar

Lite märklig vinkel, men så blir det när man filmar med GoPro-kamera. Här är det Annelie och Staffan som vill komma så nära vattenytan det går…

Filmteamet har lagt mycket tid på research. Annelie har läst mängder med litteratur för att sätta sig in i ämnet som är relativt väldokumenterat men inte alls speciellt omtalat. De har letat tidsenlig rekvisita och fått hjälp av bland andra Vikarvet i Lysekil. Annelie efterlyser nu en eka för att kunna ta upp ljudet som det lät då man rodde med lindade åror för att inte höras.

Staffan Dahl som komponerar musiken jobbar också med research av bland annat skillingtryck för att få till den rätta känslan i musiken där den ska kunna ge liv åt varje avsnitt men också länka samman serien.

Teamet har också börjat med viss filmning av miljöer. Nedan ser ni en bild på Annelie Olsson och Reine Nygren, pensionerad kustbevakare, som tog med filmteamet på havet utanför Lysekil en vacker novemberdag.

– Det var helt magisk, vi kunde inte få bättre förutsättningar, berättar Annelie som väntat länge under hösten för att få vädret makter på sin sida.

Reine Nygren har jobbat inom kustbevakningen längs kusten, och plockat upp både det ena och andra under åren.

Reine Nygren