Tall Ship Races i Fredrikstad

Detta inlägg postades i Tidigare i projektet den av .
Projektet Business to Heritage finansieras av Interreg-Sverige-Norge och är alltså ett samarbetsprojekt mellan svenska och norska parter. På svensk sida ägs projektet av Lysekils kommun och på norsk sida av Fredrikstad kommune. Utöver det är partnerna Fredrikstad museum, Fyrbodals kommunalförbund, Innovatum och Havets Hus med.
I Lysekil syftar projektet B2H till att skapa förutsättningar för att utveckla Lysekils kommun som besöksmål med fokus på Havsbadsområdet såsom upplevelsearena.
I Fredrikstad heter upplevelsearenan Isegran. En ö med anrik båtbyggarhistoria mitt i älven Glomma. På Isegran har det under projektet B2H pågått en mängd olika aktiviteter, som precis som de som genomförts Lysekil, utvecklat Isegran som upplevelsearena.
Den stora finalen var Tall Ship Races som majestätiskt anlände till Fredrikstad i mitten av juli.

tall_ship

Skutor från hela Europa anlände till etappmålet Fredrikstad under fredagen och lördagen. Då hade man seglat från Nederländska Harlingen. Efter Fredrikstad seglade skutorna vidare till Bergen för att sedan gå i mål i danska Esbjerg. Regattan anordnas av organisationen Sail Training International och har gått av stapeln årligen sedan 1956. Det handlar om att göra det möjligt för ungdomar med olika bakgrund, religion och utbildning att träffas, samverka och lära sig segla skutor. I år medverkade över 70 små och stora skutor med ett sammanlagt manskap på över 2500 personer.

Tall Ships Races i Fredrikstad blev verkligen en folkfest och ett stort familjearrangemang. Isegran fylldes av aktiviteter för barnfamiljer bland mycket annat en barnföreställning om Tordenskiold och gästande klappakvarie från Havets Hus i Lysekil.
Över hela staden kunde man ta del av olika kulturevenemang och kända namn som Backstreet Boys och Peter Jöback fanns i programmet.