På skolskeppet Kvartsita fick barn och ungdomar lära sig om kaparnas historia genom att själva bli kapare för en dag.
Det var projekt Business to Heritage genom Lysekils kommun som via ett kaparlajv ville sprida kunskap till barn och ungdomar om vår kustnära nordiska kulturhistoria.
– Syftet med lajvet var att ha kul och lära sig genom att delta. Det var fantastiskt att lajvet kunde hållas på Kvartsita, det blev verkligen rätt miljö, säger Cia Lantz, projektledare för Business to Heritage.
Så här tyckte ett par av föräldrarna som var med på lajvet:
– Kaparlajvet på skutan ”Kvartsita” utanför Havets Hus var ett fantastiskt fint arrangemang! Både barn och föräldrar trivdes finfint och barnen fick lära sig massor om livet till sjöss förr i tiden! Jag hoppas att liknande arrangemang kommer att ordnas i Lysekil mera permanent framöver – det är absolut en väldigt bra publikmagnet gentemot familjer. Kanske en kombination; barnen går på kaparäventyr vid kaj och sedan får familjerna prova på hur det är att segla skuta!?
//Bettina Salesjö
”Vilken underbart rolig aktivitet! Vi som bor här i Lysekil är verkligen privilegierade som kan göra sådant här, hur många områden har ett eget ”kaparskepp”?! Kvartsita kom verkligen till sin rätt och både lajvare och barn såg helhäftiga och övertygande ut i sina kaparkläder. Efteråt spottades det ”rom” länge och alla barnen verkade uppriktigt stolta över att ha förtjänat ett så dyrbart kaparbrev. Att få komma in gratis på Havets Hus hela hösten var ju ett pris som gav uppdraget lite tyngd så att säga. Jag är fortfarande paff över att kaparlajvet var gratis, tack till projekt Business to Heritage, Havets Hus och LajvVerkstaden!”
//Maria Magnusson
Om kaparlajvet
Lajvet var ett samarbete mellan Business to Heritage, föreningen För fulla segel som äger skolskeppet Kvartsita vars hemmahamn är Fiskebäckskil och Lajvverkstaden .