Kategoriarkiv: Tidigare i projektet

Marathonvisning Anno 1790

Detta inlägg postades i Tidigare i projektet den av .

Följ med på en tidsresa till 1790-talets Sverige och Norge!

Det handlar om passion, mord & dubbelspel…så löd påbudet kring marathonvisningen av SVT:s Anno 1790 som under lördagen den 26 jan kunde upplevas på Lysekils Folkets Hus.

Samtliga avsnitt av TV-serien visades med start kl. 10 på förmiddag och avslutades vid midnatt. 1700-tals sällskapet Westgiota Gustavianer invigde dagen och därefter bjöds det i pausarna mathistoria av Barbro Östlund, möjlighet att prova på 1700-tals mat, barockmusik av Karlsson barock och dans av Forum för historiska danser som visade hur man dansade på 1700-talet som var kaparna guldålder.

Arrangemanget genomfördes i samverkan mellan: Projekt Business to Heritage/Upplevelsecenter, Lysekils kommun, Studieförbundet Vuxenskolan, Bohusläns Hembygdsförbund och Folkets Hus Lysekil.Nordisk kaparkonferens

Detta inlägg postades i Tidigare i projektet den av .

Skagerraks Kapare i fokus på forskarseminarium

I två dagar i slutet av november 2011 samlades nordiska forskare i Fiskebäckskil för att diskutera det så kallade kaparväsendet. Bakgrunden var visionen om att skapa ett upplevelsecenter kring Skagerraks Kapare i Lysekil. Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, menar:

Det nordiska kaperiet är en betydande men bortglömd del av vår historia.

Har det funnits sjörövare i nordiska farvatten?

Absolut! Under flera hundra år vimlade det av pirater och sjörövare kring de svenska, norska och danska kusterna, ett historiskt faktum som idag är nästan helt bortglömt av både allmänheten och forskarsamhället.

Läs merBerättarkväll på Röe Gård

Detta inlägg postades i Tidigare i projektet den av .

Havsormar, brandiga kor, kapare, oturskärringar och alldeles vanligt folk.

Våren närmar sig och kvällarna blir ljusare. Då fanns möjlighet att möta Mickel i Långhult som berättade om havsormar, brandiga kor, kapare, oturskärringar och alldeles vanligt folk. Berättarkvällen genomfördes på Röe Gård i Brodalen den 14 april.

Berättelser får oss att häpna och förundras
berättelser förenar över gränser,
genom tid och rum,
muntligt berättande är glädje och lust!

Arrangörer:
Upplevelsecenter i Lysekil, projektledare Cia Lantz letar efter spännande havsäventyr om kapare och sjörövare i Bohuslän och på Skagerrak. Dessa berättelser är tänkta att vara grunden i Upplevelsecenter där havet förenar, berättelserna skall få liv, personerna bli till kött och blod och där du blir en del av berättelsen.

Bohusläns Hembygdsförbund med sina medlemsföreningar. I föreningarna finns så många berättelser samlade, om föremål, om människor och om platser.

Studieförbundet Vuxenskolan har alla de resurser som behövs för lusten att lära mer, önskan om att fördjupa sina kunskaper eller att vara delaktig i att skapa ny kunskap.

Röe Gård stod för gott värdskap och utmärkt skaffning.