Tomas Koch – mästersmeden som blev kapare

När Jan Hognert från Munkedal började släktforska upptäckte han den spännande berättelsen om Tomas Koch och hans hustru Maria Margareta Zellbell som var Jans mormors mormors mormors mamma.

Historien kring Tomas Koch kantas av myter men det mesta är fakta som hämtats från arkiven genom släktforskning. Helt sant är det att han arbetade som mästersmed för Ostindiska kompaniet i Göteborg tills han en dag 1758 plötsligt lämnade sin hustru Maria Margareta Zellbell och deras tre barn. Enligt sägnen för att ta värvning ombord på ett av den franske kaparen Francois Thurots skepp.

Thurot var en beryktad kaparkapten och smugglare som terroriserade mängder av brittiska skepp ute på Nordsjön under det sjuåriga kriget (1756–1763). Detta var historiens första världskrig och den egentliga maktkampen stod mellan Frankrike och Storbritannien. Flera andra länder var inblandade, däribland Sverige som stod på Frankrikes sida.

Spårlöst försvunnen

Thurot befann sig på Känsö alldeles utanför Göteborg vid minst ett par tillfällen – både under 1758 och 1759 – för att reparera sin franska fregatt, kaparfartyget Maréchal de Belle-Isle. Fregatten hade skadats i sjöslag och hårt väder ute på Skagerrak och Nordsjön.

Under sin tid i Göteborg passade Thurot på att skaffa ammunition och ersätta stupade besättningsmän med svenska män. Med all sannolikhet nappade då mästersmeden Tomas Koch på erbjudandet att kliva ombord på kaparskeppet.

Tomas Koch var sedan dess spårlöst försvunnen och efter en tid fick hustrun Maria Margareta honom dödförklarad. Hon gifte om sig med en ny man, Carl Grönsten och de flyttade till hennes barndomstrakter Stora Anrås i Tanums kommun där de fick egna barn.

tomas3Tre gåvor

Historien säger att Tomas Koch plötsligt en dag dök upp efter att ha varit borta i sju år. Maria Margareta blev nog både glad och förskräckt. Det måste ha varit en lättnad att få veta att Tomas var vid liv. Samtidigt blev det bekymmersamt eftersom hon nu hade två män – något som inte gick för sig enligt traktens präst.

Maria Margareta var tvungen att välja, och det blev att hon stannade hos Carl som hon hade de minsta barnen med. Tomas Koch ska besviket ha gått sin väg. Vid sockengränsen vände han sig om en sista gång och gav sina tre barn varsina gåvor: En husbibel, en bägare och ett horn.

Flera ättlingar

Bibeln ska ha brunnit upp i en husbrand men ingen vet i dag var bägaren och hornet tog vägen. Intressant är att flera ättlingar till de tre huvudpersonerna Tomas Koch, Maria Margareta Zellbell och Carl Grönsten i dag bor i eller väldigt nära Tanums kommun.

Kanske finns bägaren och hornet på en vind någonstans i Bohuslän, hos någon av Tomas Kochs alla ättlingar? Och vad som hände med Tomas själv efter att han återigen försvann, det är det ännu ingen som vet.