Kategoriarkiv: Nyheter

Välkommen till Aktivitetsarenan vid dyk-och kajakhamnen under Lysekil Women’s Match 2017

Detta inlägg postades i Nyheter den av .

Fint utbud av outdooraktiviteter

Under seglingsveckan Lysekil Women’s Match kommer det i år att finnas möjlighet för stora och små att prova på aktiviteter som snorkling, dykning, kajak och jollesegling samt SUP – Stand Up Paddle board. För de yngre kommer LSSG Lysekils Segelsällskap Gullmar att erbjuda vattenbollsaktivitet. Svenska Livräddningssällskapet kommer att finnas på plats för att berätta mer om säkerhet vid vatten.

Aktivitetsarena Lysekil utgår från Lysekils dyk- och kajakhamn vid Släggö. Syftet med arenan är att marknadsföra kommunens och visa på det fina utbud som finns i området.

Se hela programmet här.

Foto av en man och en kvinna som är på väg att paddla kajak. Prova på snorkling, dykning, kajak och jollesegling.

Om Urban Platsinnovation

Aktivitetsarenan arrangeras inom ramen för projekt Urban Platsinnovation. Urban Platsinnovation är ett projekt som arbetar för att få mer kunskap om hur centralorter ska utvecklas för att bli mer attraktiva för både invånare och besökare. Syftet är att öka konkurrenskraften och innovationsförmågan hos handeln och upplevelsenäringen för att skapa ett mer levande centrum.

Projektet omfattar Högskolan Väst, Lysekils kommun, Strömstads kommun, Trollhättans stad, Uddevalla kommun, Åmåls kommun samt Fredrikstad kommune som är projektets norska partner.

Urban Platsinnovation finansieras av EU-medel via Interreg Sverige-Norge och pågår till och med september 2018.

Läs mer om projekt Urban Platsinnovation här.Berättarkväll i Grönemad

Detta inlägg postades i Nyheter den av .

Skagerraks Kapares historia presenterades vid berättarkväll på verandan

Berättarkvällen arrangerades en vacker sommarkväll i juli av Grönemads Samhällsförening och temat för kvällen var bland annat historier från hembygden, Skagerraks Kapare och havsrelaterade sagor och sägner. Grönemad är beläget vid havet två kilometer nordväst om Grebbestad i norra Bohuslän. Grönemad var från början enbart utmarker till bondgårdar, men förvandlades vid 1900-talets början till ett litet samhälle med fiske, stenhuggeri och olika småindustrier. Av det finns nu inte mycket kvar. Idag är Grönemad istället ett mycket omtyckt område för både åretrunt- och fritidsboende.

Bohuslänsk historia, sanning och sägner

Grönemads Samhällsförening är en ideell förening som har till uppgift att arbeta för grönemadsbornas bästa, skapa god samhällsanda och ökad trivsel. Som ett led i detta strandstädas det, tänds brasor vid påsk och valborg, firas midsommar och arrangeras olika sociala aktiviteter såsom Grönemadsdagen samt berättarkvällar på verandan.Denna kväll stod Frank Ulmestrand, barnfödd i Grönemad, för de första berättelserna från sin fars och farfars tid. Därefter berättade Cia Säll om myter och sanningar kring de kaparen som under framför allt 1700-talet var en del av Bohusläns historia. Kvällen avslutades med spännande havsrelaterade sagor och sägner som Gun Jarnedal bjöd på.

Foto av föredragshållare

Foto av projektledare Cia Säll som berättar Skageraks kapare.Gun Jarnedal och Cia Säll berättar bohuslänska sagor och sägner och om Skagerraks Kapare

 

 Välkommen på nyinvigning av utställningen om Skagerraks Kapare den 6 juni

Detta inlägg postades i Nyheter den av .

Den 6 juni nyinvigs utställningen om Skagerraks Kapare på Båt & Sjöfartsmuseet i Onsala som en del av sommarens aktiviteter och utställningar på museet.

Barnutställning skapades genom projekt Business to Heritage och utvecklas nu vidare genom projekt Urban Platsinnovation i Lysekil kommun. Fram till årsskiftet kommer uställningen att lånas ut av Lysekils kommun till Båt & Sjöfartsmuseet i Onsala. Utställningen har tidigare visats på Havets  Hus och Vikarvets museum i Lysekil och producerades i samverkan med Malin Wallin och Pontus Johansson samt ACT Innovatum i Trollhättan.

bild (17)

Med inspiration från Lysekils lekskepp Svarta Örnen utanför Havets Hus kommer även nya lekbåten Ingela att visas upp i Onsala för inspirera och skapa intresse bland barn och föräldrar om Bohusläns och Onsalas spännande sjöfartshistoria.

lekskeppet-invigs

I de nya sjöbodarna på Båt & sjöfartsmuseet, som ligger i anslutning till lekbåten Ingela, finns en knopstation. Utanför finns en lättläst informationstavla för barn och kaperiet.

Program för invigningen den 6 juni kl. 16-ca 17.30

  • Välkomsthälsning av Ronny Tyrefelt
  • Sommarutställningen Skagerraks Kapare, Bert Westenberg
  • Lekbåtsprojektet, Marie Cervin
  • Nya skärmtaket, Tore Bernefur och Jerker Svanvik
  • Förfriskningar, kaffe och kaka samt guidning av museet

Välkommen!

Läs gärna mer om Båt & Sjöfartsmuseet i Onsala här.