Biblioteket och Folkets Hus på studiebesök

Detta inlägg postades i Nyheter den av .

Inom projektet Business to heritage jobbar vi mycket med utveckling av företag, föreningar, och organisationer i Lysekil. Fokus är aktörer i Havsbadområdet, men andra är givetvis välkomna att vara med, det viktigaste är att man vill utvecklas.

Vi arrangerar gemensamma frukostträffar, workshops och seminarier för att öka kompetensen men framförallt för att komma samman. Det är först när man känner varandra som riktigt bra samarbeten kan komma till. Samarbeten är a och o för att skapa en bra upplevelsedestination.

Individuell utveckling är också viktigt och där träffar Innovatum alla aktörer regelbundet för att diskutera och jobba med varje organisations utmaningar och idéer.

Att titta på hur andra gjort kan också vara ett bra sätt att starta igång ett utvecklingsarbete. Biblioteket och Folkets Hus funderar på hur de ska utveckla sin verksamhet längre in i framtiden, vilken deras vision och ambition ska vara. Därför lastade vi in hela personalen i två minibussar och åkte till Lidköping och Grästorp över dagen för att lära oss av deras resa och få lite inspiration med oss i fortsatt arbete.

En lyckad heldag där Lidköping imponerade med sitt fantastiska nya bibliotek som delar hus med ett kulturcafé och en konsthall. Ett färgglatt bibliotek med många mötesplatser och ett skyltfönster mot gågatan som kan locka in förbipasserande. Bibliotekschef Tobias Bengtsson berättade om hur de format ett bibliotek efter dagens behov där människan och mötet är i centrum snarare än boken. Även om alla böcker och e-böcker man kan tänkas önska givetvis finns att tillgå.

Grästorp är ju en mycket mindre kommun vars kulturhus inspirerade på ett annat sätt än Lidköpings. Där Lidköping imponerade kanske Grästorps biblioteks storlek mer gick att relatera till för studiegruppen. Även Grästorps bibliotek delade hus med ett kafé, något alla i gruppen enades om är viktigt för framtidens bibliotek. För så är det ju. Vi vill uppleva och ofta ta en kopp kaffe med dopp samtidigt.

Är du verksam i Lysekil och vill vara med och ta del av den support som finns att tillgå och inte minst, alla den inspiration som våra aktiviteter bjuder på. Tveka inte att ta kontakt med Cia Lantz, projektledare.